Kaip tinkamai pasiruošti krevečių patiekalą? - Pataria virtuvės šefas Darius Miciulevičius

person Sukūrė:: Darius Miciulevičius list Kur?: Šefo patarimai Kada?: comment Komentarai: 0 favorite Paspaudimai: 7008

Krevetės turbūt viena iš dažniausiai naudojamų jūros gėrybių pozicijų, skaičiuojama kad jų rūšių yra apie keli šimtai, bet mums geriausiai žinomos: didžiosios tigrinės krevetės, šiaurinės dryžakojės krevetės, baltakojės blyškiosios krevetės, raukšlėtosios krevetės, kininės krevetės, Vidurio Amerikos mėlynosios krevetės, vietnamo krevetės ir kitos. Laikantis paprastų esminių taisyklių skaniai krevetes pasiruošti yra tikrai nesunku, tačiau jeigu  šioms jūros gėrybėms paruošti yra pasirenkama netinkama technika, finalinis variantas bus nuviliantis, kad taip nenutiktų pasidalinsiu su jumis patarimais kurie padės Jums mėgautis šiomis elegantiško skonio turinčiomis „jūrų damomis“

 

Krevečių pasirinkimas patiekalui

 

          Paprasčiausiai jas atskirti galima iš jų spalvos, yra ir kitų būdų, bet greičiausias būdas spalva:

 

·        Tigrinės krevetės

·        Baltosios krevetės

·        Rudosios krevetės

·        Rausvosios krevetės

 

Visos krevetės savo skoninėmis savybėmis yra labai panašios ir atskirti būtų sunku net ir gurmanams, išskyrus didžiąsias tigrines krevetes dėl jų dydžio ir stipraus skonio, kitos krevetės labiau subtilios, švelnaus skonio, salstelėjusios. Krevečių dydį pasirinkite pagal ruošiamą patiekalą, pavyzdžiui, iešmeliams ar mirkymui bei skrudinimui tempūros tešloje reikės didesnių krevečių, o makaronų padažui, salotoms tiks ir smulkesnės.

 

Krevetes patartina gaminti šviežias, perkant šviežias krevetes, atkreipkite dėmesį į:

·        Kvapą -  turėtumėte užuosti jūros kvapą, gaivumą, jeigu užuodėte amoniaką,  rūgštumą, tai signalizuoja, kad jos nėra šviežios.

·        Spalvą – šviežios krevetės būna sodrios spalvos, jeigu krevetė pilkšva ar pajuodavus, tokių krevečių geriau nevartoti, ne apsinuodijimas jūros gėrybių produktais gali būti stiprus ir amžiams nustelbs norą mėgautis šiuo produktu.

·        Glitumas – šviežią krevetę būna lengva ir malonu laikyti rankoje, nešviežia krevetė būna apsivėlus gleivėmis. 

 

 

       Kokybiškų šviežių krevečių sunku rasti ir jos pakankamai brangiai kainuoja. Tokias krevetes rekomenduojama kepti tą dieną, kurią nusipirkote, krevetės yra lepios ir greitai genda.

Šaldytos krevetės yra puikus pasirinkimas, nes galėsite būti tikri, kad jos nėra sugedusios, o tinkamai jas atšildžius ir paruošus skonis tikrai nenukentės. Jų būna virtų ir žalių šaldytų, jas parsinešus namo, rekomenduojama atšildyti lėtuoju būdu šaldytuve, tokiu būdu krevetės nepraras savo natūralaus skonio ir minkštumo(taip reikia atšildyti visus produktus, dėl tos pačios priežasties). Nusipirktas šaldytas krevetes reikia, lengvai praplauti po vėsiu vandeniu, ir sudėti ant sietelio, po sieteliu padėti indą ar skardelę, kad be atšilanti krevetė per naktį nestovėtų vandenyje. Taip atvėsintos krevetės Jums suteiks malonumą džiaugtis jų skoniu.  Dažna klaida krevetes pakišant po karštu vandeniu, staigus atšildymas sustangrina krevetes, kas suteikia joms kietumo.

 

Krevečių gaminimas

Krevetės yra universalus produktas ir prie jo galima priderinti įvairius prieskonius, tokius kaip citrina, česnakas, petražolės, bazilikas, raudonėlis, imbieras, čili pipiras, kvapieji ir juodieji pipirai, karis, įvairūs vaisiai. Pastebėjimas- su prieskoniais nepersistenkite, jie turi papildyti jų skonį, bet neužgožti pačių krevečių skonio.

 

Vidutinio dydžio šviežias arba atšildytas, žalias, nevirtas krevetes termiškai apdoroti reikia tik kelias minutes:

 

·        Keptuvėje. Krevetes kepkite įkaitintuose riebaluose iš abiejų pusių po 1-2 min.

·        Troškinimas. Krevetes sudėkite į troškinį, sriubą iki virimo pabaigos likus 7-10 min.

·        Kepimas aliejuje. Panko džiūvesėliuose paniruotas ar tešloje pamirkytas krevetes įkaitintame aliejuje virkite 2-3 min.iki kol įgaus auksinę spalvą.

·        Grilyje. Aliejumi pateptas krevetes kepkite sudėję ant grotelių po 2 min. iš abiejų pusių.

Virtas krevetes rekomenduojama kepti, troškinti tik tiek, kad sušiltų vidus, tai yra priklausant nuo krevečių dydžio 1-5min.

 

  Tigrinės krevetės su žolelėmis ir čili pipiru.

Mums reikės:

·        Krevečių 300g

·        Sviesto 100g

·        Balto vyno 50ml

·        Česnako 5 skiltelės

·        Čili pipiro 1 vnt

·        Petražolių, kalendros, krapų, špinatų

·        Druskos

·        Pipirų

 

Likus 30 min iki kepimo, patartina krevetes lengvai pamarinuoti su alyvuogių aliejumi. Krevetes nusivalome ir nusausiname, dedame į įkaitintą keptuvę su aliejumi, kepame trumpai iki 1 min. apverčiame ir vėl kepame minutę, sudedame susmulkintą česnaką, įpilame vyno ir leidžiame išgaruoti alkoholiui, sudedame visą sviestą, čili pipirus ir susmulkintus žalumynus, viską darome greitai, kad krevetės neperkeptų. Sviestas su vynu maišant susijungs ir bus puikus padažas, pagal skonį įdedame druskos ir pipirų. Šalia pateikiame skrudintą duonelę, kurią galėsime mirkyti į padažą.

 

Komentarai

Nėra komentarų

Palikite savo komentarą

Sekmadienis Pirmadienis Antradienis Trečiadienis Ketvirtadienis Penktadienis Šeštadienis Sausis Vasaris Kovas Balandis Gegužė Birželis Liepa Rugpjūtis Rugsėjis Spalis Lakpritis Gruodis

Registruotis

Neturite paskyros?
Prisijunkite arba Priminti slaptažodį